Tatranské kultúrne leto tento rok prekonalo všetky rekordy

04.09.2013 Poprad

Vysoké Tatry 4. septembra (TASR) – Už po ôsmykrát sa uskutočnil vo Vysokých Tatrách seriál kultúrnych a spoločenských podujatí pod názvom Tatranské kultúrne leto (TKL) 2013. Počas dva a pol mesiaca si diváci mohli pozrieť až 33 programov, v ktorých sa predstavilo 350 účinkujúcich zo šiestich európskych krajín. Nárast počtu návštevníkov vo Vysokých Tatrách sa odrazil aj na štatistických údajoch tohto podujatia.
"Všetky naše podujatia prilákali vyše 13.400 divákov, čo znamená, že priemerne videlo jeden program 406 divákov. Musím povedať, že sa nám toto leto podarilo prekonať všetky doterajšie rekordy," informoval vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry Ján Bendík. Zásluhu na tom má viacero faktorov. V prvom rade je to počasie, ktoré s výnimkou jedného víkendu bolo mimoriadne priaznivé. "Určite je to aj zvýšenou návštevnosťou, ale dôležitú úlohu zohral aj partnerský vstup Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a spoločnosti Tatry Mountain Resorts v podobe masívnej celoslovenskej mediálnej kampane pri otvorení sezóny a TKL," konštatoval Bendík.
Najväčšej sledovanosti sa tešil Tatranský juniáles, ktorý do Tatranskej Lomnice prilákal až 6000 divákov, Otvárací dvojkoncert TKL v Starom Smokovci videlo 700 a koncert Ľudovej hudby Bystrianka, v tej istej časti mesta 550 divákov. Najviac, až po 11 programov bolo realizovaných v centrálnych častiach mesta Vysoké Tatry, a to v Tatranskej Lomnici a Starom Smokovci. Na svoje si však prišli aj v Novom Smokovci, kde boli štyri a v Hornom Smokovci, kde sa uskutočnili tri produkcie. Po jednom programe sa ušlo aj obyvateľom a návštevníkom Dolného Smokovca, Podbanského či Tatranských Zrubov.
"Za perličku tohto leta považujem vystúpenie Folklórneho súboru Javorník, ktoré sa uskutočnilo na Kriváni vo výške 2495 metrov nad morom. Pamätníci tohto výstupu hovoria, že za ostatných 40 rokov sa nič podobné ešte na vrchole Kriváňa neudialo," zdôraznil Bendík. Neodmysliteľne k TKL patria aj festivaly. Začiatkom leta to bol 5. ročník medzinárodného festivalu mládežníckych symfonických orchestrov a speváckych zborov Eurochestries Slovakia a na prelome júla a augusta zase 10. ročník divadelného festivalu Stretnutia.
Dramaturgia TKL ponúkla rekordných 15 rôznych žánrov umenia. Na tatranských pódiách sa prezentovalo belcanto, moderný tanec, jazz, divadlo, rocková hudba, country. pop, retro i trampská hudba, folk-rock, alternatíva, folklór, zborový spev, symfonická i komorná hudba. Dominovalo divadlo, uskutočnilo sa deväť predstavení, nasledovala rocková hudba na piatich koncertoch a folklór so štyrmi vystúpeniami. "Počty divákov nás utvrdili v tom, že je potrebné zachovať žánrovú pestrosť a priniesť aj kvalitné programy. Návštevníci Tatier očakávajú, že okrem športu a turistiky sa im počas dovolenky dostane aj kultúrneho vyžitia," dodal šéf tatranskej kultúry.
 

Vyberte región